دو کس رنج بیهوده بردند و سعی بیفایده کردند؛
یکی آنکه اندوخت و نخورد و دیگر آنکه آموخت و نکرد! «سعدی»
شاید برایتان جالب باشد که بدانید مفهوم سواد در قرن گذشته، تغییرات بسیاری کرده است و جدیدترین تعریف از «سواد» توسط یونسکو (سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد) بهصورت رسمی اعلامشده است.
بهطور خلاصه و طبق این تعریف، باسواد کسی است که بتواند از بعد یادگیری یک موضوع، آن را به کار ببندد و تغییری در زندگی خود ایجاد کند.
درواقع طبق تعریف جدید یونسکو، باسوادی، توانایی «تغییر» است و باسواد کسی است که بتواند با آموختههایش، تغییری در زندگی خود به وجود آورد.
در ادامه و بعد از مروری کوتاه بر ۴ مدل تعریف درباره «سواد» از ابتدا تا امروز که توسط یونسکو ارائهشده میپردازیم.
اولین تعریف: توانایی خواندن و نوشتن!
اولین تعریفی که از سواد در اوایل قرن بیستم ارائه شد، صرفا به توانایی خواندن و نوشتن زبان مادری معطوف بود. طبق این تعریف، فردی باسواد محسوب میشد که توانایی خواندن و نوشتن زبان مادری خود را داشته باشد.
دومین تعریف: مهارت کار با رایانه و تسلط روی یکزبان خارجی (انگلیسی)
در اواخر قرن بیستم، سازمان ملل تعریف دومی از سواد را ارائه کرد. در این تعریف جدید، علاوه بر توانایی خواندن و نوشتن زبان مادری، توانایی استفاده از رایانه و دانستن یکزبان خارجی هم اضافه شد. بدین ترتیب به افرادی که توان خواندن و نوشتن، استفاده از رایانه و صحبت و درک مطلب به یکزبان خارجی را داشتند، باسواد گفته شد.
سومین تعریف: اضافه شدن ۱۲ نوع سواد (کسب ۱۲ مدل توانایی یا مهارت)
سازمان ملل در دهه دوم قرن ۲۱ بازهم در مفهوم سواد تغییر ایجاد کرد. در این تعریف سوم کلا ماهیت سواد تغییر یافت. مهارتهایی اعلام شد که بلد بودن آنها مصداق «باسواد» بودن، قرار گرفت.
برخی از این مهارتها عبارتاند:
- سواد عاطفی: توانایی برقراری روابط عاطفی با همسر، خانواده و دوستان
- سواد ارتباطی: توانایی برقراری ارتباط مناسب با دیگران و دانستن آداب اجتماعی
- سواد مالی: توانایی مدیریت مالی خانواده، دانستن روشهای پسانداز و توازن دخلوخرج
- سواد رسانهای: اینکه فرد بداند کدام رسانه معتبر و کدام نامعتبر است
- سواد تربیتی: توانایی تربیت فرزندان به نحوی شایسته
- سواد رایانهای: دانستن مهارتهای راهبری رایانه
- سواد سلامتی: دانستن اطلاعات مهم درباره تغذیه سالم و راههای پیشگیری از بیماریها.
- سواد علمی: علاوه بر سواد دانشگاهی، توانایی بحث یا حلوفصل مسائل با راهکارهای علمی و عقلانی مناسب.
چهارمین و جدیدترین تعریف: دانستن با «عمل کردن» معنا میشود.
در این تعریف جدید، توانایی ایجاد تغییر، ملاک «باسواد» بودن قرارگرفته است! یعنی شخصی «باسواد» تلقی میشود که بتواند با استفاده از خواندهها و آموختههای خود، تغییری در زندگی خود ایجاد کند.
درواقع، این تعریف عنوان میکند؛ صرفا دانستن یک موضوع به معنای عمل به آن نیست. درصورتیکه مهارتها و دانشآموخته شده باعث ایجاد تغییر معنادار در زندگی شود، آنگاه میتوان گفت این فرد، انسانی «باسواد» است.
جمعبندی:
یادگیری «قانون جذب» بهتنهایی تغییری در زندگی شما ایجاد نمیکند. «تغییر» وقتی حاصل میشود که با کمک یک سیستم ساده خودتان را مجاب کنید آنچه را که آموختهاید یا در حال آموختن آن هستید، به کار ببندید.
همانطور که در مقاله راهنمای جامع برای متخصص شدن در بهکارگیری قانون جذب یاد گرفتیم، مهمترین و اولین کار برای عملی کردن دانستهها این است که از موضع «تعلل» کردن بعد از یادگیری، بهسرعت عبور کنیم و اقدامات اصلی یا موارد کاربردی که باعث ایجاد تغییر میشوند را اجرا کنیم تا به سطح قابل قبولی از مهارت برسیم. بعدا میتوانیم مهارت کسبشده را با «بهبودهای مداوم» تقویت کنیم.
همین ذهنیت جدید، شمارا برای عملی کردن دانستههایتان آماده میکند.
گردآوری: مهدی حدادیان
[block id=”product-related-law-of-attraction”